Rájöttem, hogy nem vagyok arra képes, hogy akaraterővel kényszerítsem magamat a helyes táplálkozásra. Viszont észrevettem magamon, hogyha valamit megértettem, felfogtam, akkor könnyen és azonnal tudok alakítani a szokásaimon. Ezért úgy döntöttem, hogy vezetés közben olyan hanganyagokat fogok hallgatni, amikkel képezhetem magam „egészségtudatosságra”. Indítok egy sorozatot, ahol azokból az előadásokból fogok idézeteket kiírni, amiket jónak találtam.
A mostani hanganyag, amit ajánlok Neked meghallgatásra: A bio élelmiszerek és alapanyagok táplálkozástani előnyei - Prof. Dr. Habil. Bardócz Zsuzsanna (Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézet) előadása
„A mai előadásban arról szeretnék beszélni, hogy miért fontos, hogy milyen alapanyagból készült táplálékot vagy táplálékkiegészítőt fogyasztunk. A legfontosabb dolog, ahogy Paul Clayton professzor is említette, hogy a XX. század elejétől a táplálék jelentősen megváltozott és főleg a nagyipari mezőgazdaság bevezetésével együtt jelentkezett. Elkezdett a nagyüzemi mezőgazdaság kialakulni, ami a gépesítéssel, hibrid vetőmagok bevezetésével és a nagyfokú vegyszerhasználattal, intenzív állattartással vált azonossá. Ilyen körülmények között az egészséges táplálék előállítása és a gazdasági szempontok összeütköznek. A mezőgazdaság érdeke, hogy minél olcsóbban minél nagyobb mennyiségben állítson elő élelmiszert. Hogy ez mennyire tápláló, nem számít, a kérdés, a probléma a minél nagyobb mennyiség és nem az egészséges táplálék előállítása volt. Ugyanakkor az életstílusunk is megváltozott, mert a század elején … (falusi környezetből) a lakosság egyre nagyobb hányada urbanizált, városi körülmények közé kerül. Más körülmények között élhetünk egy tipikus városi környezetben a századelőhöz képest a levegő, vegyszerszennyeződés, növények szempontjából.
A bio élelmiszerek és alapanyagok táplálkozástani előnyei - Prof. Dr. Habil. Bardócz Zsuzsanna (Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézet) előadása tartalomjegyzékét itt találod.