Folytatom a "tudatmódosításra" ajánlott hanganyagok bemutatását. A következő részlet is "A bio élelmiszerek és alapanyagok táplálkozástani előnyei" - Prof. Dr. Habil. Bardócz Zsuzsanna (Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézet) előadásból származik
Jelenleg a peszticidek, szintetikus vegyszerek közül 1000 engedélyezett a világon, amiből szerencsére mielőtt beléptünk az EU-ba, már csak 300 engedélyezett, mely a belépés egyik pozitív hatása. Ezek viszont 3500 különböző termékben vannak benne, amelyek szennyezik a talajt, a felszíni és ivóvizeket, a levegőt és természetesen az élőlényeket.
A peszticid maradványok attól függően fejtik ki hatásukat, hogy milyen szert használtak:
- A kontakt szerek: a felületre tapadva védik a növényt és amikor a kártevő hozzáér, az érintkezés hatására elpusztul, melyeket a felületről esetleg le lehet mosni
- A szisztémás szerek: felszívódva a növénybe és a növény minden egyes sejtjében, a növény belsejében vannak, melyektől nem lehet megszabadulni, nem lehet lemosni, egyetlen módja, hogy megvárjuk, míg lebomlanak és megvárjuk a kivárási időt. A kivárási időt egy bizonyos koncentráthoz adják. A magyar embert ismerve általában mindig egy picit több vegyszert tesz a keverékbe, hogy biztos hatékony legyen, ilyen esetben a kivárási idő megnő, amelyet nem mindig várnak be és a növény felhasználásra kerül.
- Perzisztensek: lassan bomlanak le és a szermaradvány vagy maradék mérgező lehet, benne marad a táplálékban és a környezetben.
- Nem-perzisztensek: gyorsan lebomlanak természetes anyagokká és a biogazdálkodásban csak és kizárólag ezeket a szereket engedélyezik.
Halljuk a hivatalos tanácsot, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket meg kell mosni és hámozni, de sajnos nem hatékony a szisztémás szerekre, amelyek minden egyes sejtben a növény belsejében benne vannak, ezért ezek a szerek sajnos benne vannak az élemiszerekben is. Sajnos a Minisztériumok nem tudnak maguknak megengedni megfelelő számú tesztelést, a tesztelések nem elég gyakoriak, kicsi a mintaszám és a mintanagyság. Ugyanakkor nagyon sokszor olyan élemiszert is fogyasztunk, amelyek a megengedett határértéknél több vegyszert tartalmaz. Azt is figyelembe kell venni a napi megengedett adagnál, hogy nemcsak a táplálékkal kerülhetnek be ezek a vegyszerek, hanem a bőrön, a kozmetikumokon keresztül, belégzéssel, italokkal, ivóvízzel. A határértékek mindig csak egyetlen anyagra vonatkoznak. Ha ezeket az anyagokat tesztelik, akkor mindig csak egyenként tesztelik, egy bizonyos koncentrációban. Ami megjelenik az élemiszerben az egy koktél hatás, mert ezek a vegyszerek együtt jelennek meg, együtt nem lehet őket tesztelni, mert annyiféle kombináció létezik (a kombináció felerősítheti a hatásokat), hogy egyszerűen képtelenség tesztelni és ezek hatásairól semmit sem tudunk.
A fenti részletet "A bio élelmiszerek és alapanyagok táplálkozástani előnyei - Prof. Dr. Habil. Bardócz Zsuzsanna (Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézet) előadásából idéztem