HTML

Hitomi1597

Érdekel minden ami öko-, ezo-, bio-, de csak mértékkel, azaz nem vagyok ortorexiás, továbbá a Kulturális Kreatívok. Erről gyűjtök és teszek közzé infókat

Most már a teljes kiőrlésű liszt sem tökéletes?

2010.03.09. 20:02 Hitomi1597

Most olvastam egy érdekes cikket arról, hogy a glutén és lektin
túlzott fogyasztásának negatív hatásai vannak. Na persze ez így
valószínűleg nem mond semmit, de a cikkben benne van minden,
úgyhogy elnézéseteké kérem ha most nem írom le.
Természetesen a cikk elmagyarázza, hogy mik azok a lektinek és glutének,
ha esetleg valaki jelent pillanatban a fejét vakargatná. Na de, hogy össze foglaljam.
Dióhéjban arról van szó, hogy mivel a búza sem az már amit őseink ettek, így mindegy, hogy mit csinálunk belőle, (csíráztatunk, teljes kiőrlésű kenyeret, vagy netán fehér kenyeret készítünk) az káros.

"A mai búzafélék már nem azok amit őseink is fogyasztottak. A nemesítések következtében a WGA lektin (a gabonafélék önvédelmi mechanizmusa a rovarok és gombák ellen) és a glutén (összeragasztó képessége tartja egyben a kenyeret) koncentrációja is nagy mértékben megnövekedett a növényekben. Mindkét fehérje beleavatkozik a bélflóra megfelelő működésébe és így csökkenti a tápanyagok megfelelő felszívódását aminek következtében az immunrendszer gyengül és súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Dr. Mercola orvos – szakíró szerint az embereknek, csak előnyük származhat abból, ha étrendjükből elhagyják a teljes kiőrlésű gabonát illetve a búza féléket. A mai búzafélék már nem azok amit őseink is fogyasztottak. A nemesítések következtében a WGA lektin (a gabonafélék önvédelmi mechanizmusa a rovarok és gombák ellen) és a glutén (összeragasztó képessége tartja egyben a kenyeret) koncentrációja is nagy mértékben megnövekedett a növényekben. Mindkét fehérje beleavatkozik a bélflóra megfelelő működésébe és így csökkenti a tápanyagok megfelelő felszívódását aminek 
következtében az immunrendszer gyengül és súlyos betegségek kialakulásához vezethet.
Dr. Mercola orvos – szakíró szerint az embereknek, csak előnyük származhat abból, ha étrendjükből elhagyják a teljes kiőrlésű gabonát illetve a búzaféléket."
 

Nagyén érdekes és nagyon összeszedetten írják le, hogy miért is kéne kiiktatnunk
a búzát az étrendünkből. Természetesen a cikk a kis online közösséget is felkavarta, hiszen ha valaki próbál egészségesen élni akkor megtesz minden tőle telhetőt, és az első általában az, hogy kiűzi a fehér kenyeret otthonából és teljes kiőrlésűre vált.
Személy szerint nem aggódnék túlságosan. Mindig is voltak és lesznek olyan dolgok amik nem teljesen egészségesek, de mondhatni eddig ez a legjobb választás (ha csak valaki nem annyira elszánt, hogy teljesen megvonja magától a gabonaféléket).
 

Kapcsolódhat:

És amit még érdemes letölteni:

komment

süti beállítások módosítása